Το Κελάρι Της Ντροπής της Χρυσηίδας Δημουλίδου | Άποψη

Golden stars rating template isolated on white background.

Το Κελάρι Της Ντροπής
Σελίδες: 608
FORMAT: Paperback
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ημ/νια Έκδοσης:  May 8th 2014
GOODREADS

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Δεκαετία του ’60. Σ’ ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, τρεις αδελφές, η Δήμητρα, η 22093183Αναστασία και η Μυρτώ, μεγαλώνουν στη σκιά ενός πατέρα αφέντη και μιας μάνας που δεν έχει λόγο. Η μόνη έξοδός τους είναι κάθε Κυριακή για την εκκλησία και στο πανηγύρι του χωριού μία φορά τον χρόνο. Οι καιροί σκληροί, αλλά οι πράξεις σκληρότερες.

Και μια μέρα ο πατέρας τις εγκαταλείπει και εξαφανίζεται. Το κοινωνικό στίγμα είναι βαρύ για την οικογένεια που άφησε πίσω του, όμως μαζί έρχεται και η λύτρωση από τους αυστηρούς κανόνες που έχει επιβάλει. Σταδιακά τα κορίτσια ξενιτεύονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και με τον καιρό οι οικογενειακοί δεσμοί κόβονται. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα ένα τηλεφώνημα από την πατρίδα θα ταράξει τη μέχρι τότε ήρεμη ζωή τους. Η επιστροφή στο χωριό τους γίνεται επιτακτική και ο επικείμενος θάνατος της μάνας που άφησαν ολομόναχη χωρίς να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν θα τις φέρει αντιμέτωπες με μυστικά και αλήθειες που απέκρυψαν. Το παρελθόν γυρίζει στο παρόν ζητώντας απαντήσεις.

Τι συνέβη και τις παράτησε ο πατέρας τους; Γιατί εγκατέλειψαν τη μάνα τους στην τύχη της; Γιατί το πατρικό τους δεν πρέπει να φύγει από τα χέρια τους; Ποιο μυστικό κρύβει το κελάρι στο υπόγειο του σπιτιού; Οι τρεις αδελφές πάνω από την ετοιμοθάνατη μάνα κάνουν μόνο μια ερώτηση: «Μάνα, όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν καθάρισες την ντροπή;»


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Αν σας ρωτούσα ποιο είναι το πιο συγκλονιστικό βιβλίο που έχετε διαβάσει, τι θα μου απαντούσατε;

Έως πρόσφατα δεν γνώριζα πως ένα βιβλίο μπορεί να σου προκαλέσει συναισθήματα τόσο αρνητικά με την άρρωστη ιστορία που κρύβει στις σελίδες του, με αποτέλεσμα να προσπαθείς να κλείσεις το βιβλίο, να το κρύψεις μακριά από τα μάτια σου αλλά να μην το κάνεις γιατί πρέπει να μάθεις τι έγινε μετά, πώς οι ήρωες κατάφεραν να επιζήσουν μια τέτοια θηριωδία.

Μιλάμε για «Το Κελάρι της Ντροπής» της Χρυσηίδα Δημουλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πριν σας πω το οτιδήποτε, πρέπει να ομολογήσω πως γνώριζα ακριβώς την υπόθεση του βιβλίου, καθώς μου είχαν μιλήσει με όλες τις δυνατές λεπτομέρειες για αυτό. Παρ’ όλα αυτά, ήθελα να διαπιστώσω πως θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο δύσκολο θέμα η συγγραφέας. Δεν έτρεφα μεγάλες προσδοκίες διότι είχα δυσάρεστες προηγούμενες εμπειρίες από συναδέλφισσες της συγκεκριμένης συγγραφέως. Προς μεγάλη μου έκπληξη το βιβλίο μου άρεσε – όσο βέβαια μπορεί να αρέσει ένα παρόμοιο βιβλίο – καθώς περιγράφει καταστάσεις τις οποίες γυναίκες και παιδιά βιώνουν σε όλον τον κόσμο κάθε μέρα και τις υπομένουν σιωπηλά.

Δεν θα πω τίποτα περισσότερα για την υπόθεση. Ό,τι χρειάζεται να μάθετε θα το βρείτε στην περίληψη του βιβλίου. Θα ήθελα κι εγώ να μπω μέσα στην ιστορία γνωρίζοντας μόνο τα βασικά, αλλά ακόμα και με πλήρη γνώση με συγκλόνισαν τα γεγονότα, οι περιγραφές και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων.

Να είστε προετοιμασμένοι, καθώς όλο το βιβλίο ασχολείται με την κακοποίηση της γυναίκας και του παιδιού και τις μετέπειτα ψυχολογικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Δεν αποτελεί spoiler διότι η ίδια συγγραφέας το αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά της.

Μπορεί κάποιοι από τους αναγνώστες να αντιληφθούν σχετικά γρήγορα την κατεύθυνση της ιστορίας, αλλά σίγουρα θα σας σοκάρουν σκηνές και δράσεις τις οποίες δεν θα έχετε την δυνατότητα να προβλέψετε. Το θετικό του βιβλίου είναι το γεγονός πως η συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί έντονα γραφικές σκηνές. Και πιστέψτε με, είχε την ευκαιρία να το κάνει άπειρες φορές. Οι χαρακτήρες είναι καλά δουλεμένοι και δομημένοι. Η γλώσσα απλή με αποτέλεσμα η ανάγνωση να ρέει, παρά τον μεγάλο όγκο του βιβλίου.

Από την άλλη θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάποιες επαναλήψεις και να μειωθεί ο όγκος του βιβλίου, ωστόσο αυτό εμένα προσωπικά δεν με ενόχλησε. Μου έδωσε την δυνατότητα να μείνω λίγο περισσότερο με τους ήρωες και να μάθω λεπτομέρειες για την ανήλικη και ενήλικη ζωή τους.

Είναι ένα βιβλίο συγκλονιστικό, σοκαριστικό, ανατριχιαστικό και πολλές φορές αποκρουστικό. Ένα βιβλίο που δείχνει μια από τις πιο αδιανόητες μορφές κακοποίησης του ανθρώπου. Ένα βιβλίο που με την θεματολογία του φωνάζει την ανάγκη να μιλάμε, να ωρυόμαστε για ιστορίες και καταστάσεις όπως αυτές. Δείχνει την ανάγκη να ξεπερνάμε την κάθε φοβία για την κοινωνική κατακραυγή γιατί η ψυχική και η σωματική ακεραιότητα έχουν πάντα προτεραιότητα.


Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ: “Το κελάρι της ντροπής” της Χρυσηίδας Δημουλίδου

Advertisement

2 thoughts on “Το Κελάρι Της Ντροπής της Χρυσηίδας Δημουλίδου | Άποψη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s